CE ESTE DE FAPT EPILEPSIA?

IMPORTANTA. 50 milioane de oameni din toata lumea au epilepsie. Este estimat ca 1% din populatia generala are epilepsie. Pentru populatia Romaniei asta inseamna ca in jur de 180 000 de oameni au in prezent epilepsie.

MITURI. Exista oameni care cred ca este o boala molipsitoare sau ca cei afecati sunt nebuni si trebuie izolati de societate, sau chiar ca ca are cauze supranaturale si ca persoanele cu epilepsie sunt posedate de forte supranaturale. Nimic din acestea nu este adevarat.

ADEVARUL. Epilepsia este o boala a creierului, o tulburare neurologica caracterizata prin crize epileptice recurente produse de descarcari electrice excesive tranzitorii ale creierului. Orice om poate avea oricand in cursul vietii o criza cu epilepsie.

CAUZELE EPILEPSIEI. Numai 50 % au o cauza cunoscuta. In unele cazuri cauzele pot fi traumatism cranio-cerebral, probleme la nastere, malformatie a creierului, sau cauze genetice, dar nici una dintre aceste cauze nu este molipsitoare.

Modalitatile de investigare si tratament difera in functie de posibilitatile economice ale fiecarei tari. 70% dintre pacienti raspund la tratament medicamentos. Din pacate, 7 din 10 pacienti nu sunt investigati si nu primesc tratament corespunzator. Acest lucru se intampla fie pentru ca medicatia nu este disponibila, fie pentru ca prea putine cadre medicale au cunostinte despre aceasta boala.

AZI ne propunem sa facem epilepsia cunoscuta, sa contribuim la eliminarea stigmatizarii si sa luptam pentru cresterea accesului la tratament.

Pentru aceasta, am vrea sa va oferim informatii pentru a cunoaste ce este epilepsia si ce sa faceti intr-o criza de epilepsie – cum sa ajutati un semen in caz de nevoie!