Definitia Epilepsiei (2014)

CRIZA EPILEPTICA nu este echivalent cu epilepsie. O criza epileptica este un episod caracterizat prin semne clinice aparute brusc datorita unei descarcari anormale excesive sau sincrone a activitatii neuronale din creier.

EPILEPSIA este o boala caracterizata prin predispozitia durabila de a genera crize epileptice si prin consecintele neurobiologice, cognitive, psihologice, si sociale ale acestei afectiuni.

Rezumand: o criza este un eveniment si epilepsia este o boala caracterizata prin crize neprovocate.

Aceste definitii au fost create printr-un document al ILAE (Liga Internationala Impotriva Epilepsiei) in 2005, definitii conceptuale (teoretice) si insuficient detaliate pentru a putea fi folosite in practica clinica in toate cazurile.

De aceea ILAE a creat o a doua comisie pentru a elabora o definitie practica (operationala) clinica a epilepsiei, destinata medicilor practicieni si pacientilor, care a fost publicata in 2014:

https://www.ilae.org/files/dmfile/Definition2014-RFisher.pdf

In prezent, consideram epilepsie:

  1. Cel putin doua crize neprovocate (sau reflexe) separate de mai mult de 24 de ore
  2. O criza neprovocata (sau reflexa) si o probabilitate de a repeta crize egala cel putin cu riscul de recurenta dupa 2 crize neprovocate (cel putin 60%) in urmatorii 10 ani
  3. Diagnosticarea unui sindrom epileptic

Epilepsia este considerate rezolvata pentru:

  1. Indivizii care au un sindrom epileptic dependent de varsta si au trecut de varsta aplicabila pentru sindromul respective
  2. Persoanele care au ramas fara crize mai mult de 10 ani si fara medicatie mai mult de 5 ani

In practica clinica este obisnuita stabilirea diagnosticului de epilepsie dupa apartia a doua crize la mai mult de 24 ore una de alta. Aceasta definitie limiteaza diagnosticarea epilepsiei la debut. Unii indivizi care au avut o singura criza au factori care cresc riscul de recurenta la peste 60% (care reprezinta riscul de recurenta a crizelor la persoanele care au avut 2 crize), de aceea pot fi diagnosticati cu epilepsie chiar dupa o singura criza.

Includerea termenului “provocat” poate sa indice ca persoanele care au crize fotosensibile, provocate de stimularea luminoasa intermitenta sau de pattern nu au epilepsie; dar deoarece respecta definitia conceptuala a epilepsiei (au predispozitia durabila de a genera crize epileptice – de data aceasta la acelasi stimul – ei au diagnostic de epilepsie.

Diagnosticarea unui sindrom, chiar dupa o singura criza, defineste epilepsia. Nu este posibil ca un pacient sa fie diagnosticat cu un sindrom epileptic si sa nu aiba epilepsie. Acest pacient poate fi tratat in concordanta cu sindromul diagnosticat.

Noua definitie a epilepsiei discuta fiecare dintre aceste situatii.

In definitie, epilepsia este numita in prezent “boala” si nu “afectiune”. Aceasta a fost decizia Comitetului Executiv al ILAE si a IBE (Biroul International pentru Epilepsie). Chiar daca epilepsia este o afectiune heterogena, se poate asemana cu cancerul sau bolile cardiace, care se numesc boli. Se considera ca termenul de “boala” reflecta mai bine importanta si dificultatile epilepsiei in fata publicului.

Punctul 1 in definitia revizuita este identic cu definitia veche a epilepsiei.

Punctul 2 permite diagnostic de epilepsie dupa 1 criza daca exista risc crescut de a avea inca o criza. Adesea nu se poate aprecia riscul de recurenta, de aceea se va folosi vechea definitie si se va astepta o a doua criza pentru a stabili diagnosticul de epilepsie.

Punctul 3 se refera la sindroame epileptice cum ar fi epilepsia rolandica autolimitata, cunoscuta anterior ca epilepsie partiala benigna sau epilepsia cu varfuri centro-temporale, care de obicei dispare pana la 16 ani si intotdeauna pana la 21 de ani.

EPILEPSIE REZOLVATA

Daca o persoana a trecut de varsta la care sindromul este limitat, epilepsia poate fi considerata rezolvata.

Daca o persoana nu a avut crize in ultimii 10 ani iar in ultimii 5 ani nu a avut medicatie anti-crize, epilepsia poate fi considerata rezolvata.

In cazul epilepsiei rezolvate nu se poate da nici o garantie ca epilepsia nu va reveni, dar probabilitatea este foarte mica, de aceea se poate considera ca persoana este fara epilepsie. Acesta este un foarte mare beneficiu al noii definitii.

CE SE VA SCHIMBA CA REZULTAT AL ACESTEI NOI DEFINITII?

Desi revizuirea definitiei a creat controverse, cel mai probabil ca in lumea reala modificarile vor fi minore.

Unii oameni vor putea spune ca epilepsia lor este rezolvata. Altii vor fi expusi stigmei de a fi diagnosticati cu epilepsie numai dupa o criza, in unele circumstante, decat dupa doua. Definitia poate stimula cercetarea epidemiologica asupra riscului de aparitie a unei a doua crize in diferite situatii clinice. Guvernele si agentiile de reglementare, persoanele care fac studii clinice pentru epilepsie, companiile de asigurare vor trebui sa isi ajusteze unele dintre definitii.

Un motiv pentru care lucrurile se vor schimba putin in practica este ca indivizii cu o criza si cu risc de recurenta crescut, sunt practice considerati de catre cei mai multi practicienti ca avand diagnostic de epilepsie. Definitia din 2014 reglementeaza si clarifica aceasta gandire.

CAND TRATAM?

Stabilirea diagnosticului de epilepsie nu impune decizia de a trata. Unele crize sunt minore; unii pacienti pot decide sa evite reactiile adverse ale medicamentelor. Decizia de a trata trebuie individualizata in urma discutiilor medic-pacient. Uneori nu exista suficiente informatii; de exemplu criza nu a fost vazuta. In aceste conditii poate fi imposibil sa diagnosticam epilepsia, orice definitie am folosi. Clinicienii trebuie sa isi  foloseasca cea mai buna judecata in asemenea situatii si adesea este bine sa astepte sis a urmareasca evolutia cazului.

Aceasta definitie practica este destinata practicii clinice. Cercetatorii, epidemiologii care vizeaza statistici si alte grupuri de specialist pot allege sa foloseasca definitiile vechi sau definitii concepute de ei. Acest lucru este permis, atata timp cat este clar ce definitie folosesc. In procesul de revizuire a definitiei epilepsiei a existat consens al celor 19 autori ai publicatiei, critici ale 5 review-eri ai publicatiei si opinii a mai mult de 300 de comentarii pe site-ul public al ILAE. Aceasta definitie nu este perfecta. Va deveni mai usor de folosit de-a lungul timpului, pe masura ce dobandim noi informatii in legatura cu riscurile de recurenta ale crizelor. Dar pentru moment aceasta definitie reflecta modul in care clinicienii gandesc in legatura cu epilepsia.

PENTRU PACIENTI: daca credeti ca nu aveti epilepsie, nu schimbati si nu opriti tratamentul inainte sa va consultati cu medicul dumneavoastra!

Alte resurse:

Definitie 2014 – prezentare power-point – poate fi folosita daca este citat autorul: Fisher et al. ILAE official report: a practical clinical definition of epilepsy. Epilepsia, 2014; 55:475-82.