LEGISLATIE REFERITOARE LA PERMISUL DE CONDUCERE
Ordinul 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.
Pentru a descarca Ordinul referitor la obtinerea permisului de conducere puteti face click pe imaginea din dreapta sau click aici.
EPILEPSIA SI CARNETUL DE CONDUCERE
* Informatie extrasa din Ordinul 1162/2010
” 6. Afectiuni neurologice
6.1. Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta afectiuni neurologice grave, in afara cazurilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat.
6.2. In consecinta, tulburarile neurologice asociate afectiunilor sau interventiilor chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central ori periferic, care conduc la deficiente senzoriale sau motorii si afecteaza echilibrul si coordonarea trebuie sa fie luate in considerare in legatura cu efectele lor functionale si riscurile evolutive. In astfel de cazuri, eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere este conditionata de evaluarea periodica, in cazul riscului de agravare.
6.3. Epilepsia
6.3.1. Crizele de epilepsie sau alte tulburari subite ale starii de constienta constituie un pericol real si grav pentru siguranta rutiera daca apar la o persoana in timp ce conduce un autovehicul.
6.3.2. Epilepsia este definita ca atare daca au avut loc doua sau mai multe crize de epilepsie la un interval mai mic de 5 ani.
O criza de epilepsie provocata este definita ca o criza care are un factor provocator recognoscibil care poate fi evitat.
6.3.3. O persoana care a avut o criza initiala sau izolata ori si-a pierdut constienta trebuie sfatuita sa nu conduca autovehicule. Este necesara intocmirea unui raport de specialitate in care sa se precizeze perioada in care este interzisa conducerea unui autovehicul si monitorizarea ulterioara necesara.
6.3.4. Este foarte important sa se identifice sindromul epileptic specific si tipul de criza pentru efectuarea unei evaluari corespunzatoare a capacitatii de a conduce autovehicule (inclusiv riscul producerii unor noi crize) si sa se prescrie terapia corespunzatoare. Acestea se efectueaza de un neurolog.
6.3.5. Grupa 1
6.3.5.1. Conducatorilor auto cu epilepsie din aceasta grupa trebuie sa li se monitorizeze capacitatea de a conduce pana cand trec cel putin 5 ani fara nicio criza. Daca persoana sufera de epilepsie, criteriile pentru acordarea/reinnoirea neconditionata a permisului nu sunt intrunite. Autoritatea responsabila de eliberarea permiselor de conducere trebuie notificata in acest sens.
6.3.5.2. Crize de epilepsie provocate: solicitantul care a avut o criza de epilepsie favorizata de un factor provocator recognoscibil care este improbabil sa apara in timpul conducerii poate fi declarat apt pentru a conduce, de la caz la caz, in functie de avizul neurologic; evaluarea trebuie sa se faca, dupa caz, in conformitate cu celelalte prevederi ale prezentelor norme minime (de exemplu, in cazul alcoolului sau altor comorbiditati).
6.3.5.3. Prima criza (neprovocata) sau o criza singulara neprovocata: solicitantul care a avut o prima criza de epilepsie neprovocata poate fi declarat apt pentru condus dupa o perioada de 6 luni in care nu au mai avut loc crize si daca s-a efectuat o evaluare medicala corespunzatoare. Autoritatile nationale pot permite conducatorilor auto cu prognostic bun recunoscut sa conduca inaintea incheierii acestei perioade.
6.3.5.4. Pierderea constientei: Pierderea constientei trebuie evaluata in functie de riscul de recurenta in timpul conducerii.
6.3.5.5. Epilepsie: Conducatorii auto sau solicitantii pot fi declarati apti pentru condus dupa trecerea unui an in care nu au mai avut loc crize.
6.3.5.6. Crize exclusiv in timpul somnului: Solicitantul sau conducatorul auto care nu a avut crize decat in timpul somnului poate fi declarat apt pentru a conduce daca acest tipar a fost observat pe o perioada care nu trebuie sa fie mai mica decat perioada fara crize necesara in cazul epilepsiei. Daca apar atacuri sau crize in timpul perioadei de veghe, este necesara o perioada suplimentara de un an fara crize inainte de acordarea sau reinnoirea permisului, in conditiile prevazute la pct. 6.3.5.5.
6.3.5.7. Crize care nu influenteaza starea de constienta sau capacitatea de reactie: Solicitantul sau conducatorul auto care nu a avut alte crize decat cele in privinta carora s-a demonstrat ca nu afecteaza nici starea de constienta si nici capacitatea de reactie poate fi declarat apt pentru a conduce daca acest tipar a fost observat pe o perioada care nu trebuie sa fie mai mica decat perioada fara crize necesara in cazul epilepsiei. Daca apar orice fel de alte atacuri sau crize, este necesara o perioada suplimentara de un an fara crize inainte de acordarea ori reinnoirea permisului, in conditiile prevazute la pct. 6.3.5.5.
6.3.5.8. Crize provocate de schimbarea sau eliminarea terapiei medicamentoase antiepileptice la recomandarea unui medic: Pacientul poate fi sfatuit sa nu conduca timp de 6 luni de la incetarea tratamentului. Crizele care apar in timpul schimbarii sau eliminarii tratamentului medicamentos prescris de medic duc la interzicerea conducerii pentru 3 luni daca se reia tratamentul anterior.
6.3.5.9. Dupa interventia chirurgicala in scop curativ se aplica dispozitiile prevazute la pct. 6.3.5.5.
6.3.6. Grupa 2
6.3.6.1. Permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor de autovehicule din aceasta grupa daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) solicitantul nu trebuie sa urmeze tratament medicamentos antiepileptic in perioada in care nu trebuie sa existe crize;
b) a fost realizata o monitorizare medicala corespunzatoare;
c) la examenele neurologice amanuntite nu trebuie sa se confirme o patologie cerebrala aferenta afectiunii si nu trebuie sa se inregistreze nicio activitate epileptiforma pe electroencefalograma (EEG);
d) dupa un episod acut, trebuie sa se faca o EEG si un examen neurologic corespunzator.
6.3.6.2. Crize de epilepsie provocate
6.3.6.2.1. Solicitantul care a avut o criza de epilepsie determinata de un factor recognoscibil care este improbabil sa apara in timpul conducerii poate fi declarat apt pentru a conduce, de la caz la caz, in functie de avizul neurologic. Dupa un episod acut trebuie sa se faca o EEG si un examen neurologic corespunzator.
6.3.6.2.2. O persoana care prezinta o leziune structurala intracerebrala si care prezinta un risc mare de aparitie a crizelor nu trebuie sa conduca autovehicule din grupa 2 pana cand riscul de epilepsie scade la cel mult 2% pe an. Examenul de specialitate trebuie efectuat, dupa caz, in conformitate cu celelalte prevederi ale prezentelor norme minime (de exemplu, in cazul consumului de alcool).
6.3.6.3. Prima criza (neprovocata) sau o criza singulara neprovocata
6.3.6.3.1. Solicitantul care a avut o prima criza de epilepsie neprovocata poate fi declarat apt pentru conducere dupa o perioada de 5 ani in care nu au mai avut loc crize si in care nu s-a administrat tratament medicamentos, daca s-a efectuat un examen neurologic corespunzator.
6.3.6.3.2. Autoritatile nationale pot permite conducatorilor auto cu prognostic bun recunoscut sa conduca inaintea incheierii acestei perioade.
6.3.6.4. Pierderea constientei: Pierderea constientei trebuie evaluata in functie de riscul de recurenta in timpul conducerii.
Riscul de recurenta trebuie sa fie de cel mult 2% pe an.
6.3.6.5. Epilepsie
6.3.6.5.1. Trebuie sa treaca o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic.
6.3.6.5.2. Autoritatile nationale pot permite conducatorilor auto cu prognostic bun recunoscut sa conduca inaintea incheierii acestei perioade. Aceasta se aplica si in cazul “epilepsiei juvenile”.
6.3.6.5.3. Anumite afectiuni (de exemplu, malformatii arteriovenoase sau hemoragii intracerebrale) presupun o crestere a riscului de aparitie a crizelor, chiar in cazurile in care nu a avut loc nicio criza anterioara. Intr-o astfel de situatie trebuie efectuat un examen de catre un organ medical de specialitate; riscul de aparitie a unei crize trebuie sa fie de cel mult 2% pe an pentru acordarea sau reinnoirea permisului. ”